Alacsony Vas És Transzferrin

November 22, 2020, 7:17 am
4 év hány óra
  1. Alacsony vas és transferrin scale

Alacsony TIBC, UIBC vagy transzferrin szintek a jellemzőek, ha valakinél az alábbiak állnak fenn: Hemochromatosis Olyan vérszegénység-típusok, melyek hátterében vas felhalmozódás áll Alultápláltság Gyulladás Májbetegség Nefrózis-szindróma; ez vesebetegség, ahol a fehérjevesztés történik a vizeleten keresztül A transzferrin szaturáció (telítettség) csökkent vashiány esetén, és emelkedett, amikor túlzott mennyiségben van jelen a vas, pl. túlzott vasbevitel vagy –mérgezés során. Ha nemrégiben vért kapott, az hatással lehet a vizsgálat eredményeire. Ha valaki több alkalommal kap vért, annál néha vastúlterhelés következhet be. Kérdések

Alacsony vas és transferrin scale

Az én laboreredményem: Ha magasabb... Emelkedett értékével vashiányban (típusos vashiányban emelkedett transzferrin-, csökkent ferritin- és vas-szintet találunk), terhességben, ösztrogén tartalmú gyógyszer szedése után és lipoid nephrosisban. Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Transzferrin szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél. Ha alacsonyabb... A transzferrin koncentrációja csökken alultápláltságban és más, plazmafehérjék csökkenését okozó állapotokban. Csökkent transzferrin-szint fordulhat még elő tesztoszteron adása után, fertőzésekben, akut gyulladásban, daganatok, hemokromatózis esetén. Ritka öröklött betegség a transzferrin-hiány.

Ha nem áll rendelkezésre elegendő vas, akkor helyette más fémion – például cink – kapcsolódik a protoporfirinhez. A cink-protoporfirin mennyisége emelkedett vashiányban. A ZPP-t néha szűrőtesztként alkalmazzák, különösen gyermekeknél. A kóros eredmény azonban nem csak a vashiányra jellemző, ezért az emelkedett értékeket más vizsgálattal is meg kell erősíteni. A hemokromatózis egy gyakori öröklött betegség, amelyben a szervezet túl sok vasat vesz fel. Legtöbbször egy jellegzetes gén, a HFE gén örökletes elváltozása okozza, ez a gén szabályozza a belekben felszívódó vas mennyiségét. Azokban a betegekben, akiknek a kóros génből 2 példányuk van, túl sok vas szívódik fel, és a felesleg lerakódik a szervekben, azokat károsíthatja vagy akár elégtelenségüket is okozhatja. A HFE gén vizsgálatához a kar vénájából vett vérminta szükséges, amelyből kimutatják, hogy jelen van-e betegséget okozó mutáció (a leggyakoribbat C282Y-nal jelölik). Vérszegénység akkor alakul ki, ha a vörösvértestekben található hemoglobin szintje a normális alá csökken.

Ezért kérdeztem rá, hogy tud-e erről valaki valamit, mert valószínűleg nincs rendben valami velem, ugyanis többször is elájultam már, és a legtöbb vérszegénységgel kapcsolatos tünet jellemző rám. Azért tényleg köszönöm, hogy vetted a fáradságot megnézni nekem, sokan még ezt sem tennék meg, de ezt már én olvastam. 3/3 anonim válasza: 100% Nem. Akkor vagy vérszegény, ha a hemoglobin (HGB), hematokrit (HCT) szint csökkent. A transzferrin szaturáció akkor alacsony, ha kiürültek a vas raktáraid. Ilyenkor előfordulhat vas hiányos vérszegénység, mert a hemoglobin készítéshez vas kell. Ennek sok oka lehet, de jobban jársz, ha ennek az egésznek a diagnózisát egy belgyógyászra bízod. 2013. dec. 14. 11:01 Hasznos számodra ez a válasz? Kapcsolódó kérdések:

  • Alacsony vas és transferrin normal
  • Alacsony vas és transferrin
  • Alacsony vas és transferrin data
  • Alacsony vas és transferrin high
  • Transzferrin és Vaskötő kapacitás (TIBC, UIBC) | Lab Tests Online-HU

ÁLLÁSAJÁNLAT! 8 órás laborasszisztens kollégát keresünk Munkavégzés helye: Bp. Mammut II. A munkavégzéshez szükséges: - laboratóriumi általános- vagy szakasszisztensi végzettség, - laboratóriumi gyakorlat Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h) 8 órás segédasszisztens kollégát keresünk Munkavégzés helye: Bp. A munkavégzéshez szükséges: - középiskolai végzettség, - felhasználói szintű számítógépes ismeret Munkaidő: napi 8 óra (csúsztatott munkarendben 8-20 h) Vérvételes kollégákat keresünk Munkavégzés helye: Bp. A munkavégzéshez szükséges: - egészségügyi szakképzettség, - vérvételi/adminisztrációs gyakorlat Munkaidő: napi 4/8 óra 4 órás takarító munkatársat keresünk Munkavégzés: Bp. II. ker. Munkaidő: 6-10 h 4/6/8 órás szállító kollégát keresünk Munakavégzés helye: Budapest / Vidék Munkaidő: 15h - 19h/10h-16h/9h-17h A munkavégzéshez szükséges: B Kategóriás jogosítvány A szállítás személygépkocsival történik Gyöngyösre keresünk 8 órás laborasszisztens kollégát. A munkavégzéshez szükséges: - laboratóriumi általános-, vagy szakasszisztensi végzettség - laboratóriumi gyakorlat - vérvételi gyakorlat Munkaidő: 7-15 h Gyöngyösre csak olyan munkavállalók jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják a 24 órás ügyeletet is.

Sok idült megbetegedésben, különösen daganatokban, autoimmun betegségekben, idült fertőzésekben (az AIDS-et is ideértve) a szervezet nem képes a vasat az új vörösvértestekbe megfelelően beépíteni. Ennek eredményeképpen a transzferrintermelés lecsökken, a szérumvas alacsony (mivel kevés vas szívódik fel a belekből) és a ferritin (a tárolt forma) növekszik. A vashiány több, egyre súlyosabb lépcsőben fejlődik ki. A legenyhébb fokozat a vasraktárak kimerülése, amikor a szervezetben a működő vas mennyisége még megfelelő, de már nem állnak rendelkezésre többletvasraktárak. Ekkor a szérumvas még normális lehet, de a ferritin már csökkent. Ahogy a vashiány súlyosbodik, az összes vasraktár kiürül, és a szervezet fokozott transzferrintermelésbe kezd, hogy fokozza a vas szállítását. A szérumvas lecsökken, a transzferrin és a transzferrinszaturáció magas. Ahogy a folyamat továbbhalad, egyre kevesebb vörösvértest termelődik. Vashiányos vérszegénységben a vörösvértestek száma lecsökken és több más sejttel együtt kisebbnek és halványabbnak látszik.

Általában a többi plazmafehérje (pl. albumin) kórosan alacsony koncentrációival jár együtt. A transzferrin koncentrációjának rendellenességei ritkák, de súlyos állapotokat jeleznek (máj-, vesebetegség, alultápláltság). Csökkent transzferrin-szint fordulhat még elő tesztoszteron adása után, fertőzésekben, akut gyulladásban, daganatok, hemokromatózis stb. esetén. Ritka öröklött betegség a transzferrin-hiány. Szakorvosi kivizsgálás és beavatkozás szükséges. Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük? Megnövekedett transzferrin-szintet találunk vashiányban, terhességben, ösztrogén tartalmú gyógyszer szedése után és lipoid nefrózisban. Szerző: Dr. Novák István Lektor: Dr. Németh Zsófia