Mezőkövesdi Zsóry Fürdő

November 22, 2020, 5:24 am
Nézsa eladó ház
  1. Mezőkoevesdi zsori fuerdő
  2. Mezokovesd zsóry fürdő
  3. Zsóry Gyógy- és Strandfürdő – Wikipédia

Navigáció: Főoldal / Hírek / Zsóry gyógy- és egészségpark fejlesztése Feltöltve: 2019. december 19. (csütörtök) 11:17 Új szakasz kezdődik a Zsóry-fürdő területének fejlődésében – hangzott el Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselőjének beszédében péntek délelőtt. A Zsóry gyógy- és egészségpark fejlesztése című projekt sajtótájékoztatóján dr. Fekete Zoltán polgármester elmondta, Mezőkövesd történelmében egyedülálló nagyságrendű, több mint 966 millió forintos beruházás fog megvalósulni, GINOP-forrás segítségével. _____________________________________________________ Kivált a konzorciumi partner A Mezőkövesd Város Önkormányzata a beruházást a Zsóry Sport Kulturális és Szabadidő Szervező Nonprofit Kft. -vel konzorciumban tervezte megvalósítani, azonban az egyeztetések folyamán a konzorciumi partner kilépett a megvalósításból. Ehhez kapcsolódóan a közreműködő szervezet a támogatási szerződéshez beadott módosítási igényt 2018. 04. 16-án elfogadta. A projektet teljes egészében Mezőkövesd Város Önkormányzata valósítja meg, a projekt eredeti céljai és tartalma nem változtak.

Mezőkoevesdi zsori fuerdő

Még ugyanabban az évben elkészítették a víz vegyelemzését és gyógyhatásainak vizsgálatát. A későbbi ismételt vizsgálatok is egyértelműen igazolták, hogy a mezőkövesdi ZSÓRY termálvíz értékes ásványvíz, nevezetesen kalcium -, magnézium -, hidrogén-karbonátos és nátrium-kloridos hévíz, amely igen jelentős szulfidion -tartalmánál fogva, a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik. Gyógyhatását tekintve a gyógyvíz nemcsak Magyarország természeti kincseinek egyik legértékesebbike, hanem európai viszonylatban is számottevő. Az első fúrást az 1960 – 1970-es években további három, majd 1988 -ban még egy követte.

Mezőkövesdet, a matyóvárost, helyi buszjárat köti össze a fürdővel, menetidő öt perc. A város híres népművészetéről, mely a világörökség része. Látnivalói közül kiemelendő: a Matyó Népművészeti Múzeum, a Takács István Múzeum, a Mezőgazdasági Múzeum, "Hadas" városrész (régi városrész), a Kavicsos-tó melletti pihenőpark, a mellette található stadion és egyéb sportlétesítmények, az új sportcentrum, tenisz, bowling, fallabdapályák stb. A fürdőtől északi irányban kirándulások célpontjai lehetnek a 14km-re emelkedő Bükk-hegység és különböző városai települései – Eger, az egri borvidék, Noszvaj, Szilvásvárad, Szalajka völgy, Galyatető stb. Déli irányban kirándulást tehetünk a 15 km-re lévő, az ország második legnagyobb tava, a Tisza-tó és településeihez, melyek közül kiemelkedik Abádszalók (vízi sport- és strandparadicsom), Poroszló (Tisza-tavi Ökocentrum) és Tiszafüred.

Mezokovesd zsóry fürdő

A kénes fürdő gyulladáscsökkentő hatású. Élénkíti a légzést, javítja az anyagcserét, a degeneratív ízületi betegségeket gyógyítja. A szulfidion bizonyos bőrbetegségek gyógyításában is szerepet játszik. A Zsóry-víz kalcium-, magnézium- és hidrokarbonát-tartalmánál fogva gyulladáscsökkentő hatású. Magas klorid tartalma fokozza a szervezet ellenálló-képességét, élénkítő és általános erősítő hatása van. A rengeteg áldásos hatás következtében a mezőkövesdi gyógyvíz sikerrel alkalmazható fürdőkúra formájában számos betegség gyógyításánál. Elérhetősége [ szerkesztés] A fürdő nagyon jól megközelíthető, a 3-as főközlekedési út mentén fekszik, de az M3-as autópálya (Magyarország) mezőkövesdi lehajtójánál, a 2006 -ban átadott Mezőkövesdet elkerülő úton is tökéletesen megközelíthető. Emlékterem [ szerkesztés] 2019. május 1-jén adták át a fürdőben kialakított emléktermet, amely Zsóry Lajos emlékét őrzi. A terem anyagát Szlovák Sándor és felesége állította össze. [2] Képgaléria [ szerkesztés] Jegyzetek [ szerkesztés] Források [ szerkesztés] Bojtor, Küri, Dely: Észak-Magyarország fürdőinek kihasználtsága.

A tér északi oldalát egy "S" alaprajzú filagória zárja le, melynek színes burkolatú mennyezete a matyó népművészet színvilágát fogja idézni. Alatta kiszolgáló helyeket alakítanak ki, információs központ, elektromos roller és Segway kölcsönző, kávézó, valamint illemhely létesül. Ezen kívül még jógateret, thai chi mezőt, Petanque pályákat, valamint 3 dimenziós aszfaltrajzot és fotópontokat alakítanak ki. EGÉSZSÉGPARK Az egészségpark egy olyan önálló szórakoztató központ lesz, mely az egészségmegőrzésre épülő, attraktív elemeket tartalmaz és minden generáció, illetve turisztikai célcsoport részére kínál akár élményalapú szórakozást, akár az aktív pihenés számos eszközét. Az egészségpark állapotfelmérési pontokat fog tartalmazni. Információs oszlopok, és egy 8 elemből álló állapotfelmérő rendszer segítségével a látogatók személyre szabott értékelést kaphatnak majd a fizikai állapotukról, amely mobiltelefon-alkalmazás vagy speciális karszalag segítségével érhető el. A személyre szabott feladatok elvégzése után a felhasználó megtudhatja, hogy milyen az állóképessége.

( Zsóry-fürdő szócikkből átirányítva) Zsóry Gyógy- és Strandfürdő A Zsóry-fürdő főépülete Ország Magyarország Település Mezőkövesd Névadó Zsóry Lajos A Wikimédia Commons tartalmaz Zsóry Gyógy- és Strandfürdő témájú médiaállományokat. A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő (a köznyelvben Zsóry-fürdő) Mezőkövesd gyógyvizű fürdőhelye. Fekvése [ szerkesztés] A fürdő Zsórifürdő területén található. [1] Története [ szerkesztés] Zsóry Lajos 1938 -ban engedélyezte, hogy saját birtokán kőolajfeltáró fúrást végezzenek. A fúró nem hozott fel ugyan olajat, de 1939. február 25-én a fúrást végző emberek meglepetésére, 875 m mélységből, triászkori víztárolóból gejzír módjára 30 méteres melegvízoszlop tört fel. A kút percenként előbb 3000 liter, majd három hét múlva már 5000 liter 68 °C-os vizet adott. Zsóry Lajos kifizette a fúrás során földbe helyezett csövek ellenértékét, s így 1940. január 1-jétől palackozott formában hozhatta forgalomba az ásványvizet, majd 1940 júliusában megnyitotta az első 35×18 méteres fürdőmedencét, amely most uszoda.

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő – Wikipédia

  • Dogmopolite – Kutyapanzió áraink - Dogmopolite
  • SAMSUNG Galaxy S8 Plus (SM-G955) Képernyővédő fólia UNIVERZÁLIS méretre vágható 144 x 74 mm (3 db/csomag) törlőkendővel [27613] - MobiltokSHOP - mobil tok, bőrtok, szilikon tok, gumi tok, táska - www.mobiltokshop.hu
  • Decathlon győr szép kártya
  • Punnany Massif koncert – Telekom lakossági szolgáltatások
  • Mezőkövesd
  • Mediterrán lakópark eladó lakás
  • Zsóry Camping Mezőkövesd

A fejlesztés a gyógyhely egyediségére épülő profil kialakítását, a turisztikai szezon meghosszabbítását célozza. A tervezett egészségpark a gyógyhely egyediségét megőrizve olyan innovatív elemeket tartalmaz, amelyek egyaránt megteremtik az egészségturisztika és aktív pihenés lehetőségét. Az üdülőhely információs központját a park területére tervezik, mely megközelítését kulturált és rendezett parkolók segítik – köztük elektromos meghajtású közlekedési eszközök számára kialakított töltőállomással. KÖZÖSSÉGI TÉR A közösségi téren helyet kapnak látványelemek, lesz egy emelvény, amely alkalmanként kis színpadként is üzemelhet. Mögötte különleges élményt nyújt majd a hang- és fényjátékkal, a tájegység növény- és madárvilágát bemutató "növénytorony", amely kúszó növényekkel lesz befuttatva. A torony este kivilágítva, napközben párásítva, különleges látványosságot jelent majd. Ezen többfunkciós emelvény és a fürdő bejárat által meghatározott tengely jelöli ki a gyógyhely központi fogadóterének középvonalát, melyen egy szökőkút is helyet kap.

A nyaraló a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő üdülőterületén egy önálló telken, a gyógyfürdő bejáratától 150 m-re, kényelmes egy perces sétára található. A hálószobából, konyhából, fürdőszobából és étkezőből álló ház maximum öt férőhelyes, önellátásra teljesen felszerelt, az udvar egy része füvesített, örökzöldekkel, virágokkal, rózsabokrokkal díszített, a térburkolatos gépkocsibeállón két kocsi részére a parkolás telken belül biztosított. A kertben nyársaló, bográcsozó, szaletli, kerti bútorok, különálló kis faház a strandcikkek és a kerti sütés-főzés eszközök tárolására (melyeket a tulajdonos biztosít). A hétvégi ház nem téliesített, így bérelni május 1-től szeptember 30-ig lehetséges. Vendégváltáskor az ágyneműcseréről és takarításról a tulajdonos gondoskodik. A nyaraló önellátó, de a közelben pár perces sétára lévő éttermekben és panziókban megegyezés szerint előfizethetnek a vendégek reggelire, ebédre és vacsorára. A közelben a fürdő szolgáltatásain kívül több szórakozási, sportolási és kirándulási lehetőség közül választhatunk.

Az Egészségügyi Minisztérium 1968-ban a ZSÓRY I. és II. sz. hévízkutak vizét gyógyvízzé, 1983-ban a Mezőkövesdi Gyógy- és Strandfürdőt országos jelentőségű gyógyfürdővé nyilvánította. A ZSÓRY-fürdőtől 400 m-re 1986-ban 156 ágyas Megyei Reuma Kórház épült, amelynek legfőbb terápiás lehetőségét, a balneoterápiát szintén a fürdő biztosítja. A fürdőt 1994 -től a Városgazdálkodási Rt. Üzemelteti, amely Mezőkövesd város tulajdonában áll. Még ebben az évben lebontották a régi kabinok maradványait és helyükön stílusában az uszodához illeszkedő 8 egységes pavilonsort építettek. 1997 -ben új légkondicionáló berendezést szereltek fel a gyógyfürdőben, valamint az öltözőjének teljes felújítása is megtörtént. Az uszodába padlófűtést szereltek be és szaunát építettek. 1999 -ben új gyógyfürdőbejáratot készítettek, valamint fűtéskorszerűsítés, 2000 -ben a hullámmedence burkolatának teljes cseréje történt, 2001 -ben pedig egy új 100 m³-es gyermekmedencét építettek. 2004 májusában átadták az új gyógyászati részleget, valamint az új csempézett szabadtéri gyógymedencét.

2007, Budapest, Tanulmány a SZIE-YMÉTK KÖM Tanszéke számára Külső hivatkozások [ szerkesztés] Milliárdos beruházás a Zsóryban [ halott link] Zsóry Gyógy- és Strandfürdő honlapja ÁNTSZ - Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság Légi fotók Zsóry-fürdőről