Kovászos Burgonyás Kenyér

November 22, 2020, 4:10 am
Kókuszos thai csirkeleves
 1. Kenyér - Gyakori kérdések
 2. Kovászos burgonyás kenyér limara
 3. Vadkovászsuli: Előtésztás kovászos kenyér kezdő kovászolóknak

Majd hozzáadtam a sót is és alacsony fokozaton hagytam, hogy a tésztát szépen kidolgozza. nem szabad sokáig keverni, mert könnyen elkovászolódhat. Ekkor hozzáadtam a burgonyát és azt is beledolgoztattam. Ezt legközelebb kézzel teszem. Kiolajozott kelesztőtálban kelesztettem 2, 5 órán át, ezalatt duplájára kelt. Enyhén lisztezett felületre borítottam, majd átgyúrtam a cipót. A közepét egy sodrófával elvékonyítottam, majd visszatekertem mindkét oldalát. A kelesztőkosarat kibéleltem egy ruhával, beliszteztem és a tésztát fejjel lefelé beletettem. Ismét hagytam kelni 2, 5 órán át. Óvatosan átborítottam a sütőpapírral kibélelt jénaiba, tetejébe vizet permeteztem, majd forró, 230 fokos sütőbe tettem 30 percre. Ekkor levettem a tetejét és további 15-20 percig sütöttem 200 fokon.

Kenyér - Gyakori kérdések

Másnap reggel indulhat a kenyérsütés. A sütésnek annyi "trükkje" van, hogy tűzálló edényben sütöm a sütőben. A sütési idő fél óra fedővel negyed óra fedő nélkül Ebben a videóban megnézheted a kenyérdagasztás és a sütés lépéseit..

Ebből a szakaszból megtudjuk, hogy két oszlopba rendezve álltak a kenyerek az asztalon, minden oszlopban hat-hat kenyér volt, melyeket szombatonként cseréltek új kenyérre, a régit (mely a midrás szerint tökéletesen megőrizte a frissességét) a kohénok fogyasztották el. A Talmud többféle magyarázatot is ad arra nézve, hogy milyenek voltak a kenyerek: nyitott csónak alakúak, vagy zártabbak? Kétoldalú doboz formájúak, tető nélkül? Esetleg felül egy kissé befelé fordult a két oldal, mintha egy-egy kis tetőkezdemény indulna ki belőlük? Vagy – a Talmud egy másik magyarázata alapján, mely táncoló hajóhoz hasonlítja a színkenyeret -, inkább V alakhoz hasonlított? Akármilyen is volt az alakja, a következőknek kellett eleget tennie a kenyereknek: Megfelelő alakúaknak kellett lenniük, egészeknek, törés nélkül Egy teljes héten át álltak a levegőn, és soha nem avasodtak meg, vagy száradtak ki Nagyon gyorsan kellett őket megsütni, hogy ne kezdődjön meg a kovászolódási folyamat, és ne váljanak chámeccé Az egyes kenyerek nagyok voltak, darabonként majdnem öt kilót nyomtak A Talmud (Joma 38a) azt is elmeséli, hogy a Garmu család volt a színkenyerek elkészítésének mestere.

Kovászos burgonyás kenyér limara

Elkészítés Elkészítés: A kovászhoz (60 dkg lisztre számítva) 2, 5 dkg friss élesztőt belemorzsolunk egy fél literes edénybe, összekeverjük 1, 5 dl langyos vízzel, 1 kávéskanál cukorral és 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszttel, majd meleg helyen állni hagyjuk kb. 1/2 órát, amíg felfut. Eközben a lisztet kimérjük, ha hideg helyen volt, langyosítsuk meg mikrohullámú sütőben (2 perc a legkisebb teljesítményen), vagy egy tálban tegyük meleg helyre a kovász felfutásáig). A lisztet és a kovászt 3 kiskanál sóval és a tört burgonyával összekeverjük, és annyi (kb. 2-3 dl) vizet adunk hozzá, hogy egynemű masszát kapjunk, hozzáadjuk a megolvasztott zsírt, majd egy megfelelő méretű edényben addig dagasztjuk, míg hólyagos lesz a tészta. A tetejét megszórjuk liszttel, leterítjük konyharuhával, és 1 órát állni hagyjuk. Amikor duplájára nőtt, még egyszer alaposan átdagasztjuk, majd olajjal kikent sütőformába tesszük, betakarjuk. Kb. 3/4 órán keresztül meleg helyen pihentetjük. A sütőt 240 fokosra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat) előmelegítjük.

Vadkovászsuli: Előtésztás kovászos kenyér kezdő kovászolóknak

 • Gki vizsga kerdesek
 • Burgonyás kovászos kenyér recept
 • Kovászos burgonyás fehér kenyér
 • Kenyér - Gyakori kérdések
 • Vadkovászsuli: Előtésztás kovászos kenyér kezdő kovászolóknak
 • Kóser gasztro: burgonyás kenyér - Zsido.com
 • Doktor szöszi 3 magyarul
 • Burgonyás kovászos fehér kenyér
 • Alcatel One Touch 1016G függetlenítés.
 • Harkány esti fürdő
 • Kovászos burgonyás kenyér | NOSALTY

Hozzávalók: 200g kovász kb. 3-3, 3dl víz 500g liszt (nálam most fehér tönköly) kb. 10-15g só 20g burgonyapehely (elhagyható) pici olaj a kelesztőtál kikenéséhez Elkészítés: A kimért kovászt alaposan kikeverjük a langyos vízzel. (állítólag, ha vízbe rakjuk a kovászt és úszik, tehát nem süllyed le, akkor jó a kovászunk… nem tudom, mennyire igaz ez vagy sem, az enyém úszik… ☺) Hozzáadjuk a lisztet, burgonyapelyhet és összekeverjük annyira, hogy mindenhol legyen nedves a liszt, majd letakarva állni hagyjuk kb. 30-60 percet. Aztán hozzáadjuk a sót és alaposan összedagasztjuk a tésztát. Vékonyan olajjal kikent tálba tesszük, és kb. majdnem duplájára kelesztjük. Majd meghajtogatjuk a tésztát kb. 30-40 percenként 2-4 alkalommal. Azért nem írok konkrét számot, mert körülményektől változóan kel a tészta… még nálam is… 😉 Volt, hogy elég volt a 2 is, ha pl. melegebb van és gyorsabban kel a tészta. Ha ilyenkor tovább hajtogatjuk, már ebben a stádiumban is képes túlkelni a tészta. Az első hajtogatást én az olajos dobozban szoktam csinálni, hogy a széleket felhúzom és a tetejére hajtom… így mind a 4 oldallal.

 1. Kötelező biztosítás kalkulátor rendszám nélkül